Хорватська національна кухня припаде до смаку кожному туристу, вона дуже багата і різноманітна. Вона має свої місцеві специфічні особливості у кожній області країни. Використовуючи вітчизняні та запозичені рецепти, вона може задовольнити смаки найвитонченішого гурмана. Основу страв хорватської кухні складають запечене м'ясо та овочі. У прибережних районах Хорватії широко використовуються риба та морепродукти.
На Адріатичному узбережжі поширені страви з морепродуктів, що включають: «прстаки» (молюски), «далмацький броде» (різні види риби смажені з рисом). Приготовлені на оливковій олії, з додаванням середземноморських приправ, страви з морських продуктів найчастіше подаються або у вареному або смаженому вигляді (на відкритому вогні). Хорвати вважають за краще, щоб у їжі було трохи олії.
У внутрішніх областях країни улюбленою стравою є «маністра від бобика» (бобовий або кукурудзяний суп) або «стручки» (печені сирні галушки). Власне використання великої кількості м'яса, в основному, свинини або телятини, яке коптять як шинку або з нього роблять ковбасу салямі та інші ковбаски.
Кухня хорватського Загір'я, що зазнала австрійського, швейцарського, італійського та угорського впливу, відома своїми молочними продуктами та стравами з тіста. Фірмовими стравами цього регіону є «індичка з млинцями», «штруклі», «горіховий пиріг», «бучниця» та «загірська зливка».
Обов'язково слід скуштувати такі національні страви як знаменитий «далматинський або істринський пршут» (в'ялене м'ясо), «паський та овечий сир», «самоборські чи загірські чешнівки» (ковбаски), індичку з кукурудзяним тестом, запеченого молодого баранчика або запечену теля.
У районі міста Шибеника можна скуштувати страву «висовочці бігавиці», пікантну страву з молодої ягнятини та кислого овечого молока.
Особливістю кухні Істри є переважання варених страв над смаженими, велика кількість приправ та оливкової олії.
Поради
Гарний обід або вечеря в ресторані коштуватиме 10-15 євро на людину. Порції у ресторанах великі. Якщо ви їдете вдвох – можна взяти одну страву на двох та попросити додатковий столовий прилад. Якщо їдуть двоє дорослих та двоє дітей, то є сенс замовляти три страви на всіх. На трьох дорослих можна замовити страви, розраховані на 2 особи.
Замовляючи їжу в ресторанах, ознайомтеся з меню. Як правило, в меню є страви, розраховані на 2 персони, наприклад, "мішане месо" або "рибна плата", якого за обсягом страви вистачить на трьох.
Замовляючи літр вина на компанію, ви заощадите в порівнянні із замовленням келиха вина кожному.
Якщо ви їдете в апартаменти, то завжди можна домовитися з рестораном, що вам сподобався, про харчування на регулярній основі. Це коштуватиме вам приблизно 15 євро на день.
Майте на увазі, що в деяких ресторанах хліб вже включений у вартість, в інших вам можуть принести хліб поза замовленням і після включити його в рахунок. Тому, якщо ви принципово не їсте хліб, відмовтеся від нього відразу.