Історія виноградарства та виноробства на території Хорватії налічує понад шість тисячоліть. Сучасний мандрівник побачить виноградники всюди. На цей час у країні офіційно зареєстровано понад 700 сортів вин, з них 76 вважаються елітними (врхунсько, vrhunsko, або чувсно, cuveno). Майже у кожному регіоні країни виробляють власний сорт вина.
Хорватія славиться своїми алкогольними напоями. Як правило, у господаря кожного будинку є свої запаси вин, травариці, горіхівки, вишневиці та інших приголомшливих напоїв.
Травариця – це ракія (спирт), настояна різних трав, дуже міцна і гірка на смак настойка. Її наполягають на різних травах, кількість яких варіюється від 1 до 20 трав.
Ораховіца – та сама ракія, настояна на зелених волоських горіхах. Дуже корисний напій зелено-коричневого кольору, насичений йодом та безліччю інших мікроелементів, що нагадує бальзам. Дуже приємний на смак!
Вишневиця – назва говорить сама за себе – дуже смачна вишнева наливка. Справжня наливка "вишневач" (Visnevac) - темно-бардового кольору і на смак нагадує вишневе варення, тільки з градусом. Якщо ж ви продегустуєте інший, світліший, рожевий варіант вишневача, то відчуєте смак ароматизатора, ідентичного натуральному. Не обдуріть при покупці.
На хорватських ринках на будь-який смак Вас пригостять вином місцевого виробництва (дома вино, domace vino), як правило прекрасного смаку. Навички виготовлення напоїв найвищої якості передаються з покоління до покоління. Так, на всесвітньому конкурсі вин марки Шар-донне, що проходив у Франції в 1996 р., в умовах найжорстокішої конкуренції перемогло вино, вироблене в льохах хорватської родини потомствених виноробів Томац. Для Далмації характерні червоні, а Істрії та континентальної Хорватії - білі вина.
Столові сортові вина місцевого виробництва (а їх більшість) недорогі та дуже якісні. У прибережних районах для вгамування спраги та кращої засвоєння червоне міцне сухе вино розбавляється за обідом найчистішою водою з гірських джерел, такий напій називається беванда (bevanda). У континентальній Хорватії біле сухе вино розбавляють при вживанні мінеральною водою – виходить гемішт (gemist). Вино, розбавлене содовою, називається шприцер (spriser).
У ресторанах, якщо Ви в компанії замовляєте вино, краще замовляти одразу літр – буде дешевше.
У старовинних містах ви побачите вивіски «Konoba» (Коноба), що часто зустрічаються. Так називаються винні льохи або закусочні, де можна випити або купити вина, яке вам наллють прямо з бочки, пиво та інші міцні напої, а також поїсти рибу смачно приготовлену на грилі.
Вивозити з Хорватії згідно із законом можна 1 літр міцних алкогольних напоїв, 2 літри вина, але ні два роки тому, ні торік на митниці ніхто на це не дивився. До того ж, спиртні напої Хорватії – найкращий сувенір, тому що таких напоїв ви більше ніде не спробуєте.