Болгарська кухня вважається пікантною, і ви зможете її оцінити. У ній є безліч страв з овочів: це і всілякі салати, і супи, і гарніри, і просто нарізані свіжі овочі. Найпопулярніший болгарський салат називається "шопська": свіжі помідори, огірки, солодкий болгарський перець, цибуля та сир типу бринзи. Найбільшою популярністю серед туристів користуються страви, приготовані в горщику: м'ясо, риба та курка, запечені з цибулею та спеціями, просочені чудовим гарячим соусом.
Серед холодних закусок дуже поширені в Болгарії бутерброди з білого хліба з шинкою, ковбасою, м'ясом птиці та дичини, язиком, яйцем та іншими продуктами. Бутерброди з житнього хліба готують з анчоусом, ікрою (лососевих та осетрових риб), сьомгою, білорибицею та зі шпиком. Дуже широкий асортимент маленьких бутербродів - канапе - з підсмаженого на олії хліба з рибою, омарами, раками, креветками, устрицями, ікрою та іншими продуктами. Дуже смачні коржики (типу лаваша) з бринзою та часником. Великим успіхом у Болгарії користуються прості та смачні закуски з яєць, а також трудомісткі закуски з риби, птиці та дичини, м'ясопродуктів. Традиційними закусками є й усілякі соління, консервовані овочі та фрукти.
Важливе місце у болгарській кухні відводиться супам із м'яса, птиці, субпродуктів, риби, а також вегетаріанським супам. До найбільш характерних перших страв належать чорба та таратор. Чорба готується з різних продуктів - овочів, грибів, квасолі, риби, птиці, м'яса; таратор - на кислому молоці з овочами та яйцем.
Основу других страв складають яловичина, баранина, свинина та птиця. Переважним способом теплової обробки є гасіння. Причому м'ясо та овочі гасять, додаючи гострі приправи з цибулі, часнику, перцю, оцту тощо. У Болгарії до улюблених страв відносять страви, смажені на рожні та ґратах, з м'яса, птиці та риби (скара та шиш). Традиційним м'ясним виробом у болгар є ковбаса луканка із гострим соусом.
Багато різноманітних страв з морепродуктів напевно не залишать байдужими всіх без винятку любителів і цінителів рибного філе, приготовленого на грилі або вугіллі, цілком засмажена риба з кістками або без, різноманітні рибні асорті.
У болгарській кухні багато уваги приділяється десертам. Навряд чи можна відмовити собі в задоволенні з'їсти шматочок чудового торта зі справжньою малиною або полуницею, тістечка зі збитими вершками та карамеллю, скуштувати екзотичний коктейль або фруктовий салат. Тож схуднути під час відпочинку Вам навряд чи вдасться. А свіжі соки чудово втамовують спрагу.
На особливу увагу заслуговує чудове болгарське вино з щедро напоєного сонцем винограду. Найвідоміші сучасні болгарські вина роблять із винограду Каберне, Мерло та Шардоне. Знавці порівнюють найкращі червоні болгарські вина з бордоськими, а білі вина – з каліфорнійськими. Північні, придунайські райони дають переважно червоне вино. Звідси родом найвідоміше у нас червоне болгарське вино Г'мза. Райони Свищів, Павлікені та долина річки Янтра славляться своїм Каберне. А на околицях розташованого трохи далі за течією Дунаю міста Русе виробляють непогані білі вина. Звідси починається зона білого виноробства, що тягнеться у бік Чорного моря, до Варни. Близькість моря з його вологістю та вітрами надають вину особливого присмаку. Найпопулярніше серед туристів вино називається "Ведмежа Кров", "Кадарка", "
Болгарське пиво досить смачне. Причому продається близько 8 сортів, у овносному світлі. Одні з найкращих - Шуменсько, Кам'яниця, Бургаско.
А якщо ви не є шанувальником будь-якої традиційної кухні, то ви не залишитеся голодним: у кожному меню напевно зустрінуться вам і картопля фрі, і смажена курка, і омлети з сиром, шинкою, грибами, і салат по-російськи (ми називаємо його салат олів'є), і навіть український борщ та млинці. Воістину, болгарська гостинність не знає меж.
Ресторани
Уздовж узбережжя розташувалося безліч ресторанчиків різного рівня. На вас завжди з радістю чекають. Зазивали абсолютно не напружують – ввічливо вітаються та пропонують зайти до них. Якщо людей мало - ви найбажаніший гість - принесуть швидко, можуть навіть налити 50 грамів ракії як презент. Слід уважно вивчити меню – порції часто дуже великі, з головою вистачає на двох. Офіціанти можуть порадити фірмові страви. Меню майже скрізь чотирма мовами - російська, німецька, болгарська, англійська. У середньому хороший обід коштує близько 15 лев з людини.